Att meditera har många fördelar. Genom att meditera några minuter varje dag, kan du lära dig att komma i kontakt med din spirituella kärna och uppleva välmående och inre harmoni.

Meditation är en djupare form av avslappning. En regelbunden meditation kan leda till inre lugn och ro, vilket i sin tur påverkar hela ditt liv. Målet med att meditera är att dämpa alla tankar och måsten. Så du kan få en inre frid som är helande och förnyande.

Historik
Meditation har funnits i över 5000 år och omges av mystik, förvirring och osäkerhet.

Komma igång med att meditera
Alla kan vi lära oss att meditera, det enda som krävs är tid, vilja och att öva regelbundet. När du börjar meditera märker du att tankar till en början far iväg. Låt inte tankarna på att du skall tvätta, städa, handla mat, prata med någon eller något liknande stanna kvar utan låt de passera förbi.

I början kan det vara så att ingenting händer. Det är mörkt och du kan inte koppla av till fullo. Detta är helt normalt, då det tar tid att kunna slappna av helt och hållet. Men låt inte det hindra dig från att meditera, då det denna gång räckte med att du tog dig en egen tid och att du fick vara själv i lugn och ro.

Att meditera
Att meditera frigör stress, då du kan slappna av mer i kroppen och gör att dina muskler blir mindre spända. Att meditera är helt ofarligt.

Genom att meditera kan du finna ut ”vem är jag?”. Genom att blicka inåt och gör en inre resa, gör att vi kan få en större förståelse för oss själva, vem du är. När du mediterar och upplever, vad är verkligt och inte.

Något som aldrig förändras hur du än mår eller hur omgivningen förändras är medvetandet ”Medvetande är medvetenhet om den egna existensen ett tillstånd av varande”   Vem eller vad är denna medvetenhet, som ligger bakom alla de förändringar du ständigt upplever? Denna medvetenhet är DU.

Meditation har blivit mer vanlig nu, än vad den varit. I detta stressade samhälle behöver jaget ta det lugnt och slappna av.

Visualisering
Visualisering – förmågan att mentalt förflytta sig till en annan plats än där du befinner dig. Med visualisering skapar du i din fantasi mentala bilder genom att använda din ”inre syn”.
Om du tänker på ditt hus – så ser du hur huset ser ut för din ”inre syn”. Du vet vilken färg huset har, hur tomten ser ut, hur din livspartner ser ut eller/och låter. Du visualiserar.

Visualisering och dagdrömmar
När du dagdrömmer vandrar sinnet fritt och du förväntar dig inte att de inre bilderna skall bli till verklighet. När du visualiserar, är ditt sinne istället kraftigt fokuserat och de mentala bilderna är tydliga och detaljrika.

Meditation för att lindra smärta
Med tankekraft kan du använda för att övervinna smärta och den kan vara en hjälp i läkeprocessen. Med meditationskraft kan du alltså ändra DITT mentala tillstånd och få ett djupgående fysisk effekt.

Olika sätt att meditera
Andningen kan vara ett redskap inom vissa traditioner. Inom andra kan ord så kallade ”mantra” eller inriktningen på uppmärksamhet och kontemplative iakttagande av de tankar och känslor som passerar genom sinnet. Hur du skall hålla dina händer varierar från vilken form av meditation du använder.

 Fördelar med att meditera

Ø       Öka din medvetenhet
Ø       Förbättra koncentrationen
Ø       Öka kreativitet
Ø       Skapa mer energi
Ø       Ta ”emot” insikter
Ø       Reducera stress
Ø       Skapa en mer objektiv distans
Ø       Utveckla intuitionen
Ø       Finna inre vägledning
Ø       Minska oro och stress