Healing genom beröring eller tanke är kanske den äldsta formen av energi medicin (den var definitivt känd hos antikens greker och egyptier.)

Den här sortens behandlingsmetod har nu börjat vinna respekt efter att i århundraden ha betraktats som antingen mirakel eller ren bluff.
Vetenskapliga studie har visat att helande energi har välgörande effekt på celler från människor, djur och växter, vilket bevisar att effekten inte är beroende av tro eller övertygelse. Ett litet men växande antal healers arbetar nu tillsammans med läkare, medan en del alternaivmedicinska terapeuter, till exempel massören och osteopater, använder healing i sitt arbete.

På 1970-talet studerade den amerikanska professorn Dolores Krieger olika typer av healing under vetenskapliga former. Hon konstaterade att healing har påvisbara  fysiska effekter och att de flesta har en inneboende förmåga att läka andra.

Under en healingsession överförs energi från en person till en annan, vanligtvis genom händerna. Överföringen utlöser mottagarens självläkande mekanismer. Vissa healers anser sig vara ett verktyg genom vilket den universella energin kan hela på alla nivåer – andligt, mental, känslomässiga och fysisk.

Det finns många olika sätt som healers arbetar, vissa använder kristaller, ljus, färger och många använder bara händerna och arbetar ofta i energifältet utan att röra vid kroppen.

Det finns ett otal former av andlig healing, och de flesta kan med fördel kombineras. Sinnets förmåga att läka kroppen är ofta underskattat inom västvärldens medicin, men spelar en avgörande roll i många former an andlig healing. Det är dock ett välkänt faktum för de flesta att en vilja att bli frisk påverkar hur snabbt man kommer över en sjukdom.

Det finns olika former av naturligt helande:
* Andlig healing
* Frekventterapi och visualisering
* Handpåläggning
* Kanalisering av energi – ex. Reiki,
* Färgterapi – en fantastisk redskap med färger som kan användas i healing och terapi.
* Chakrahealing
* Kristallhealing
* Recconection healing
Från Asien – Ayurveda, shamansdans, yoga, shiatsu
Samt många fler som kommer upp under åren.

Det finns många olika terapiformer inom healing så jag tycker att det är mycket viktigt att när du kommer till en healer eller annan terapiform så är det 90 % personkemi, 10% är healing. Det är viktigt att du känner att du kan slappna av i närheten av din healer och att känna dig trygg. Healing skall inte göra ont och det är bra om du känner dig delaktig i din egen behandling.